Kedves Látogató! Jelenleg sajnos nem tudok új klienst fogadni, mert nincs szabad helyem, és sajnos nem tudok szabad kapacitással rendelkező kollégát sem ajánlani.
Kérem, ezen tényt vegye figyelembe, amikor kapcsolatba lép velem. Köszönettel, Kisnémet Mónika

Nőgyűlölet… mítosz?

Kedves Olvasó!

Kérem, engedje meg, hogy életem egyik legmegrázóbb, ugyanakkor mérhetetlenül elgondolkodtató olvasmányélményét ajánljam figyelmükbe. Néhány évvel ezelőtt művészettörténettel kapcsolatos könyvet kerestem, amikor is Jack Holland, mint később megtudtam nagy vitát kavart, könyve került a kezembe. Ugyan egyáltalán nem ebben a témában kutakodtam, de már a mű címe is meghökkentett. Mit keres a „Nőgyűlölet” a művészettörténet polcán? Persze rögtön leemeltem egy példányt és beleolvastam. Nem telt bele egy perc sem és már a kosaramba is tettem és izgatottan, még aznap nekiláttam az olvasásának.

Jack Holland nem kisebb vállalkozásra szánta el magát, mint hogy felkutassa az általa legősibbnek hitt előítélet gyökereit. A könyv az ógörögöktől napjainkig kíséri végig a törvényeket, ítélkezéseket és mítoszokat. Azt hiszem ez a könyv igazi csemege azoknak, akiket érdekelnek a különböző történelmi korok és a férfiak-nők viszonyának alakulása.

Igaz, csak erős idegzetűeknek ajánlom, mert bizony számos része a könyvnek végtelenül megrázó – be kell valljam nekem két rémálommal „megszínesített” éjszakát is okozott. A könyv egyes fejezetei rettenetes kegyetlenségeket jelenítenek meg előttünk, amíg élek nem felejtem el Hüpátia sorsát.

Meggyőződésem, hogy végtelenül tanulságos a könyv és külön érdekes, hogy egy férfi írta és egy nő fordította a művet. Bármennyire is megviselt a könyv, erősen hiszem, hogy érdemes lenne minél több nőnek és férfinak elolvasnia, hogy minél többen megértsük, hogy nemtől, hovatartozástól függetlenül egyenrangúak vagyunk. Persze ez az egyenrangúság nem egyformaságot jelent. Rengeteg különbség van két ember között, legyen az bármilyen nemű (akár továbbgondolva… bármilyen vallású, nemzetiségű stb…).

Személyes meggyőződésem, hogy ezek a különbségek csak színesítik, gazdagítják az életet és az emberi kapcsolatokat. Ha nem tanuljuk meg becsülni egymás különbözőségeit, és egyben mindazt, amiben hasonlítunk, akkor soha nem leszünk képesek kiegyensúlyozott és boldog kapcsolatokat ápolni embertársainkkal. Talán ez a könyv segít abban, hogy tanulva az évezredeket felölelő kegyetlen és méltánytalan bánásmódból, végre elkezdjék tisztelni, elfogadni és segíteni egymást a két nem képviselői!

Számomra pont az elfogadás szükségességét erősítette meg könyv, semmint bármilyen bosszút, vagy haragot éreztem volna férfi/embertársaim iránt!

Befejezésül hadd idézzem Holland egyik gondolatát:

„Ahogy már utaltam rá, a nőgyűlölet története azt bizonyítja, hogy legyőzése különösen nehéz feladat. Az ok egyértelmű: a férfi és a nő kapcsolatának összetettsége. Biológiai, szexuális, pszichológia, társadalmi, gazdasági és politikai kapcsolatról van szó. Az összefonódásból származó kölcsönös függés gordiuszi csomója ez, melyben egész egzisztenciánkkal benne vagyunk, mind individuumként, mind fajunk képviselőjeként. Ha át is vágnánk ezt a csomót, az összegubancolódott szálak között hol keressük a férfiak nőkkel szemben érzett megvetésének okát?”

Véleményem szerint, akit érdekel, hogy mire jut a csomózgatás után az író és esetleg vitatkozna is vele, akkor érdemes elolvasni a könyvet, még akkor is, ha igazán nehéz – ugyanakkor lebilincselő – olvasmány!