Kedves Látogató! Jelenleg sajnos nem tudok új klienst fogadni, mert nincs szabad helyem, és sajnos nem tudok szabad kapacitással rendelkező kollégát sem ajánlani.
Kérem, ezen tényt vegye figyelembe, amikor kapcsolatba lép velem. Köszönettel, Kisnémet Mónika

Sématerápia

"Az életet, bár előrefelé éljük, csak visszafelé értjük meg." Sören Kierkegaard

A sématerápiát, amely egy új, integratív pszichoterápia Jeffrey E. Young dolgozta ki. A módszer nagyobb hangsúlyt fektetett a lelki problémák gyermek- és serdülőkori eredetének feltárására, a terapeuta-kliens kapcsolatra, valamint a komoly pszichoedukációs munka mellett az érzelmi fókuszú megközelítésre és a maladaptív megküzdési stílusok adaptívvá történő átdolgozására.

Young és munkatársai szerint ha egy egészséges felnőtt ember nem képes arra, hogy érzelmi alapszükségleteit adaptív módon elégítse ki, akkor a gyermek- és serdülőkori élmények, tapasztalatok olyan diszfunkcionális, önsorsrontó érzelmi és kognitív mintázatokat alakítottak ki nála, amelyek aztán a felnőtt életben mind kiterjedtebben hatják át az életét, a kognitív, érzelmi életét és ezáltal a viselkedését is. Ezeket a mintázatokat nevezzük sémáknak. Bár a séma szó önmagában nem negatív fogalom, de a sématerápia kezdetén negatívat értett alatta a módszer. Manapság már a pozitív, adaptív sémákkal is foglalkozik a sématerápia.

Alapvető érzelmi szükségletek:

Young szerint a maladaptív sémák a gyermek veleszületett temperamentuma és a környezete közti kölcsönhatások következtében kialakult érzelmi szükségletek hiányállapotaiból alakulnak ki. Feltevése szerint az embereknek öt alapvető érzelmi szükségletük van:

  1. Biztonságos kötődés (ide tartozik a biztonságra, stabilitásra, gondoskodásra és elfogadásra való igény),
  2. Autonómia, kompetencia és az énazonosság érzése,
  3. A jogos igények és érzelmek kifejezésének szabadsága,
  4. Spontaneitás és játék,
  5. Reális keretek és önkontroll.

Az alapszükséglet kifejezés arra utal, hogy a fenti szükségletek mindegyike, kivétel nélkül minden emberben, temperamentumának megfelelően gyerekkortól fogva megjelennek.  Gyermekkorban tanuljuk meg, hogy ezen szükségleteinket adaptívan vagy maladaptívan kielégítsük, vagy elfojtsuk. Az adaptív szakkifejezés a lélektanban azt jelenti, hogy a környezethez való alkalmazkodást elősegítő kielégítés. Az adaptív kielégítés azonban nem egyenlő sem az elfojtással – azaz azzal az érzéssel, hogy nekem nincs ilyenre szükségem -, sem azzal, ha félelemből, vagy más frusztráló érzésből „alkalmazkodunk”, mint például a behódolás vagy önfeladás.

A sématerápia segít a kliensnek és a terapeutának megérteni, rendszerbe foglalni és átdolgozni a maladaptív sémákat és a belőlük fakadó, állandóan visszatérő érzelmi, gondolkodási és magatartási mintázatokat. A sématerápia hatékonyságát számos kutatással bizonyították.

A sématerápia alapvetően nagyon optimista szemléletű megközelítés. A sémákat nemes egyszerűséggel sebeknek, sérüléseknek, csapdáknak tekinti, és azt a célt tűzi ki maga elé, hogy e sérüléseket, amennyire csak lehet begyógyítsa, illetve a csapdahelyzetekből kisegítse az egyént. Ugyanakkor azt nem állítja, hogy a maladaptív sémák teljes mértékben meg tudnak gyógyulni. Bizonyos helyzetekben előbukkannak, de a kliens a terápia hatására könnyebben megküzd velük ezekben a helyzetekben is.

Lépjen velem kapcsolatba!

Ha szeretne időpontot egyeztetni, vagy kérdése van hozzám, akkor az alábbi űrlap segítségével tudja felvenni a kapcsolatot velem.

    Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztót