Sématerápia

"Az életet, bár előrefelé éljük, csak visszafelé értjük meg." Sören Kierkegaard

A sématerápiát, amely egy új, integratív pszichoterápia Jeffrey E. Young dolgozta ki. A módszer nagyobb hangsúlyt fektetett a lelki problémák gyermek- és serdülőkori eredetének feltárására, a terapeuta-kliens kapcsolatra, valamint a komoly pszichoedukációs munka mellett az érzelmi fókuszú megközelítésre és a maladaptív megküzdési stílusok adaptívvá történő átdolgozására.

Young és munkatársai szerint ha egy egészséges felnőtt ember nem képes arra, hogy érzelmi alapszükségleteit adaptív módon elégítse ki, akkor a gyermek- és serdülőkori élmények, tapasztalatok olyan diszfunkcionális, önsorsrontó érzelmi és kognitív mintázatokat alakítottak ki nála, amelyek aztán a felnőtt életben mind kiterjedtebben hatják át az életét, a kognitív, érzelmi életét és ezáltal a viselkedését is. Ezeket a mintázatokat nevezzük sémáknak. Bár a séma szó önmagában nem negatív fogalom, de a sématerápia kezdetén negatívat értett alatta a módszer. Manapság már a pozitív, adaptív sémákkal is foglalkozik a sématerápia.

Alapvető érzelmi szükségletek:

Young szerint a maladaptív sémák a gyermek veleszületett temperamentuma és a környezete közti kölcsönhatások következtében kialakult érzelmi szükségletek hiányállapotaiból alakulnak ki. Feltevése szerint az embereknek öt alapvető érzelmi szükségletük van:

  1. Biztonságos kötődés (ide tartozik a biztonságra, stabilitásra, gondoskodásra és elfogadásra való igény),
  2. Autonómia, kompetencia és az énazonosság érzése,
  3. A jogos igények és érzelmek kifejezésének szabadsága,
  4. Spontaneitás és játék,
  5. Reális keretek és önkontroll.

Az alapszükséglet kifejezés arra utal, hogy a fenti szükségletek mindegyike, kivétel nélkül minden emberben, temperamentumának megfelelően gyerekkortól fogva megjelennek.  Gyermekkorban tanuljuk meg, hogy ezen szükségleteinket adaptívan vagy maladaptívan kielégítsük, vagy elfojtsuk. Az adaptív szakkifejezés a lélektanban azt jelenti, hogy a környezethez való alkalmazkodást elősegítő kielégítés. Az adaptív kielégítés azonban nem egyenlő sem az elfojtással – azaz azzal az érzéssel, hogy nekem nincs ilyenre szükségem -, sem azzal, ha félelemből, vagy más frusztráló érzésből “alkalmazkodunk”, mint például a behódolás vagy önfeladás.

A sématerápia segít a kliensnek és a terapeutának megérteni, rendszerbe foglalni és átdolgozni a maladaptív sémákat és a belőlük fakadó, állandóan visszatérő érzelmi, gondolkodási és magatartási mintázatokat. A sématerápia hatékonyságát számos kutatással bizonyították.

A sématerápia alapvetően nagyon optimista szemléletű megközelítés. A sémákat nemes egyszerűséggel sebeknek, sérüléseknek, csapdáknak tekinti, és azt a célt tűzi ki maga elé, hogy e sérüléseket, amennyire csak lehet begyógyítsa, illetve a csapdahelyzetekből kisegítse az egyént. Ugyanakkor azt nem állítja, hogy a maladaptív sémák teljes mértékben meg tudnak gyógyulni. Bizonyos helyzetekben előbukkannak, de a kliens a terápia hatására könnyebben megküzd velük ezekben a helyzetekben is.

Lépjen velem kapcsolatba!

Ha szeretne időpontot egyeztetni, vagy kérdése van hozzám, akkor az alábbi űrlap segítségével tudja felvenni a kapcsolatot velem.

    Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztót