Kedves Látogató! Jelenleg sajnos nem tudok új klienst fogadni, mert nincs szabad helyem, és sajnos nem tudok szabad kapacitással rendelkező kollégát sem ajánlani.
Kérem, ezen tényt vegye figyelembe, amikor kapcsolatba lép velem. Köszönettel, Kisnémet Mónika

Brainspotting traumafeldolgozás

"A trauma az élet velejárója.... Nemcsak, hogy feldolgozható, hanem megfelelő útmutatás és segítség mellett átalakító erejű is lehet." Peter A. Levine

A brainspotting egy modern „agy-test” kapcsolatú traumaterápiás módszer, amelyet David Grand amerikai pszichoterapeuta dolgozott ki 2003-ban. A módszer atyja megfigyelte, hogy tekintetiránytól függően változnak érzelmeink, megéléseink. A módszer lényege, hogy az események felidézése közben az adott vizuális mező által stimulált agy a tudatos jelenlét és megélés által kiváltott testérzetek, érzelmek és kisebb részben a gondolatok segítségével facilitálja az öngyógyító mechanizmusokat, amelyek által megtörténik a trauma fel-, illetve átdolgozása.

A traumát átélő személynek a negatív esemény túlterheli annak neurológiai feldolgozását, így a feldolgozatlan élmények darabjai időben és térben befagyva, kapszula formában maradnak. Az erősen negatív emlékek, traumák az agy alsó szintjeinek, az úgynevezett hüllőagy, limbikus rendszer, hippocampus, amygdala aktiválódásával járnak, és érzelmi intenzitásuk miatt nagyobb részben ezekben az alacsonyabb régiókban is tárolódnak. A brainspotting azon az elméleten alapszik, hogy az agy regenerálódási folyamatai célzott segítséggel automatikusan aktiválódnak és ezáltal a traumatizáló emléknyomokon változtatnak. Az adott tekintetirány által aktivált emlékek tudatos felidézésétől az emlékek szerveződési szintje megváltozik, az érzelmi megterheléssel járó élmény a magasabb, agykérgi reprezentációs szintre kerül át az alsóbb szintekről, így az emlékezést a későbbiekben sokkal kevesebb negatív érzés kíséri majd.

Úgy tűnik, hogy a Brainspotting elősegíti a szimpatikus és a paraszimpatikus aktiváció közötti koherenciát, ezzel segítve a teljesítményblokk  megszakítását, azaz a neocortex hiábavaló próbálkozásait, hogy megszerezze az irányítást. Összességében véve a brainspotting módszer hatékonyságának egyik eleme a tudatos önmegfigyelés, az önreflexió, míg a másik a terápiás kapcsolat megtartó élménye, amelyet a terapeuta, azzal biztosít, hogy együttérzően kíséri a folyamatokat, a lelki munkát. A traumagyógyuláshoz a bilaterális agyfélteke-stimulációhoz speciális, bilaterális zene is alkalmazható.

Egy brainspotting ülés menete:

A traumaoldás során biztonságos érzelmi környezetben a tekintet egy pontba való fixálásával segítem kliensemnek a történtek felidézését, a trauma belső képeinek előhívását, azaz stimulálom a traumával társuló emléknyomok felszínre kerülését és a testérzetek, érzések megélését. A folyamat során a kliens először egyre intenzívebben éli át a traumához társuló testérzéseket, testemlékeket. Ennél a technikánál a kliens a negatív eseményeket nem passzívan, kiszolgáltatottan éli újra át, hanem a traumából fakadó érzéseket, testérzeteket tudatosan megfigyeli. A tudatos jelenlét (mindfulness), azaz éber figyelem nem más, mint a belső élményre fordított ítélkezésmentes figyelem. A trauma-feldolgozás folyamata a kliensben (és akár a terapeutában is) gyakran intenzív érzésekkel és testi reakciókkal jár együtt, de a legtöbb esetben a brainspotting kezelés az aktuális lelki és fizikai tünetek enyhülését is magával hozza.
A traumagyógyuláshoz szükséges bilaterális agyfélteke-stimulációhoz alkalmanként speciális, bilaterális zenét is alkalmazok.

Kedves Olvasó!

Amennyiben Ön valamilyen feldolgozatlan trauma miatt olvasta fenti soraimat, akkor Peter A. Levin szavaival bíztatom Önt, hogy vágjon bele egy brainspotting traumakezelésbe: „Minden trauma lehetőséget kínál a valódi átalakulásra, mivel felerősíti és előidézi a lélek, a test és a szellem tágulását és összehúzódását. A traumatikus eseményre adott reakciónk határozza meg, hogy a trauma könyörtelen és büntető Medúza lesz-e, aki kővé dermeszt bennünket, vagy inkább lelki tanító, aki végtelen és feltérképezetlen ösvényeken vezet minket végig.”

Lépjen velem kapcsolatba!

Ha szeretne időpontot egyeztetni, vagy kérdése van hozzám, akkor az alábbi űrlap segítségével tudja felvenni a kapcsolatot velem.

    Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztót