Szakmai háttér

DSCF1984-horiz_elesítve

Pszichológiai tanulmányaimat (BA és MA) a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia Intézetében folytattam, 2011-ben Tanácsadás és Iskolapszichológia szakirányon végeztem. Gyakorlati időmet a X. kerületi Nevelési Tanácsadóban, valamint a Merényi Gusztáv Pszichiátriai-Addiktológiai osztályán töltöttem.

A pár-, és családterapeuta képzést 2012-ben fejeztem be, kiképzőim Kovács Miklós és Dr. Barát Katalin voltak. 2011 óta dolgozom családokkal, párokkal. A családterapeuta címet a Magyar Családterápiás Egyesület képzési és vizsgáztatási rendszerében szereztem meg. Családterápiás szupervízorom: Bálint Andrea klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, sématerapeuta kiképző szupervízor .

Folyamatos szakmai fejlődésemet mindig szem előtt tartom. 2015-ben Buda László Szomatodráma alapképzésén vettem részt, amely módszert nagyon hatékonynak találok pszichoszomatikus megbetegedések hátterében álló lelki okok feltárásához és feldolgozásához, ezzel támogatva a a lelkünk és a testünk harmóniájának helyreállítását. 2016-ban pedig az OH asszociációs kártyák használatába ugrottam fejest, így meg is szereztem az OH instruktor címet.

Módszertani képzéseim következő területe az EFT – érzelmi fókuszú pár-, illetve családterápia. 2016-ban elvégeztem az EFT Externship képzését (alapképzés), valamint megszereztem a Tarts Szorosan csoportvezetői képesítést (HMT csoportvezető), majd 2017-2018-ban az EFT Core Skills tanulmányaimmal (haladó képzés) bővítettem szaktudásomat. Az EFT szakemberek adatbázisában megtalálható vagyok.

2019-ben EFT témaspecifikus továbbképzésein, 2020 tavaszán a traumafeldolgozás OH kártya lehetőségeibe vetettem bele magam, majd ezt követően főleg a sématerápia elsajátításának szenteltem/szentelem magam; oktatóm Bálint Andrea klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, sématerapeuta kiképző szupervízor. 2021-ben pedig a Brainspotting módszer elsajátítása felé vettem az irányt; oktatóm Monika Gos.

Ugyan már nem foglalkozom kineziológiával vagy gazdasági tanácsadással, de szemléletemet ezen tanulmányim is alakították.
2009-2010-es évek az egyetemi tanulmányaim mellett a természetgyógyászi alapismeretek és a kineziológia (One Brain és az Edukineziológia) elsajátításával is teltek. 2010-ben tettem le a kineziológus szakvizsgát az Egészségügyi Továbbképző Intézetben (jelenlegi neve: Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet). A Három-Az-Egyben (One Brain) kineziológiai ágon belül konzultáns facilitátori szintet értem el. Kineziológiai eszköztáramat az iskolapszichológusok által kifejlesztett, a gyermekek tanulási problémáira fókuszáló Brain Gym is gazdagította.

A humán területeket érintő tanulmányaimat megelőzték az üzleti élettel kapcsolatos iskolaévek és nemzetközi munkatapasztalatok. A BGF Külkereskedelmi Főiskola Nemzetközi Marketing és TQM szakán közgazdászi tanulmányaimat 2001-ben zártam le, míg a Könnyűipari Műszaki Főiskola Ruhaipari Szakán ruhaipari mérnökként 1994-ben végeztem. 12 évet dolgoztam az üzleti életben, a svéd magyar üzleti kapcsolatokat építettem, mint piaci tanácsadó a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség berkeiben, illetve előtte mint asszisztens a Gripen International irodában. A kirendeltségnél számos készségfejlesztő workshopon, kommunikációs tréningen vettem részt. Jómagam pedig az exportinformáció szolgáltatás nemzetközi képzésének alaptanfolyamait tartottam Stockholmban 2001 és 2003 között. Az üzleti, illetve humán tanulmányaimat ötvöztem két évig, amikor is HR tanácsadással és szervezetfejlesztéssel is foglalkoztam az egyéni konzultációs praxisom mellett. 2015-től azonban teljes mértékben az egyéni konzultációknak, illetve a pár-, és családterápiáknak és az önismereti csoportoknak szentelem magam.

Gyógyító és egészségügyi tevékenységet nem végzek. A konzultációk semmilyen formában sem minősülnek egészségügyi tevékenységnek. Klinikai szakpszichológusi, illetve pszichoterapeutai végzettséggel nem rendelkezem. Az általam nyújtott szolgáltatások így nem is helyettesítik a pszichoterápiát, pszichiátriai, klinikai szakpszichológusi ellátásokat.

Meggyőződésem, hogy a lelki problémák, családi vagy párkapcsolati konfliktusok megoldásánál, valamint az önismeret fejlesztésénél is a közös munkát nemcsak a segítő szaktudása, hanem életfilozófiája és személyisége is meghatározza. Így szakmai hitvallásomról itt olvashat.

Meggyőződésem, hogy mind a nyugati tudományokra, mind az alternatív technikákra, módszerekre szükség van, és ezek nem egymás antagonistái, hanem nagyon is egymás komplementerei, kiegészítői. Mindkét területnek megvan a maga helye és szerepe a lelki problémák megoldásában. Így képzéseim jelentősebb része a nyugati tudományokon alapszik, azonban alternatív megközelítésekkel is (kineziológia, facilitátori tanácsadás) kiegészítettem azokat.

Módszereim dióhéjban:

A pár- és családterápia rendszerszemléletű megközelítésű, így a családi interakciók kölcsönhatását és nem az egyik, vagy a másik tagját tekinti a problémák keletkezésének, és a családot tartja a terápiás beavatkozás egységének is. A terápia fókuszában a család egésze, illetve az érintettek érzelmi szükségletei, családi kapcsolatai állnak. A terapeuta a családterápiás irányzatok integrálásával igyekszik a családnak/párnak problémáik megoldásában. A családterápiában a tünet, illetve a tünethordozó a család egészének metaforikus módon megnyilvánuló elakadását képviseli.

Az EFT terápiás beavatkozásai, illetve tréningjei integrálják a humanisztikus és élménycentrikus, valamint a rendszerszemléletű, strukturális megközelítéseket annak érdekében, hogy újrastrukturálják az érzelmi élményeket, valamint a pár/család tagjai között zajló interakciókat, ezzel hozzásegítve őket egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb élethez. Az EFT hatékonyságát vizsgáló kutatások eredményei jelentős terápiás hatást mutatnak, amelyek ráadásul hosszú távon is fennmaradnak. Részletek…

Jeffrey E. Young sématerápiája, egy új, integratív pszichoterápia. A módszer nagyobb hangsúlyt fektetett a lelki problémák gyermek- és serdülőkori eredetének feltárására, a terapeuta-kliens kapcsolatra, valamint a komoly pszichoedukációs munka mellett az érzelmi fókuszú megközelítésre és a maladaptív megküzdési stílusok adaptívvá történő átdolgozására. Részletek…

Az OH módszerének alapgondolata, hogy minden ember önmagát ismeri a legjobban, így önmaga is tudja megtalálni problémáira a legjobb megoldásokat. A kártyák által kiváltott asszociációk segítik az adott problémával kapcsolatos érzelmek definiálását és megfogalmazását. A szabad asszociáció hozzásegít saját tudattalanunk működésének megértéséhez és az ott rejtőző érzelmeink felismeréséhez. Az OH – kártya egy izgalmas utazás a tudattalanba, önmagunk megismeréséért. Részletek...

A kineziológia, mint holisztikus módszer érzelmi stresszoldással segíti az egyént, az életmódjának és életszemléletének megújításában, a testi, lelki és érzelmi egészségének megőrzésében, valamint a problémák mögött meghúzódó okok feltárásában, és a kialakult blokkok megszüntetésében. A módszer izomtesztelésre épül, melynek alapja, hogy bármilyen stressz, „negatív gondolatváltozást” idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is, és ez az a változás, amiből a problémafeltárás elindul. Részletek…

Főbb képzéseim oktatói:

Pár- és családterápia: Kovács Miklós és Dr. Barát Katalin

Érzelmi Fókuszú Párterápia (EFT):

Externship képzés: Dr. Scott Woolley

EFT párterápia Hold me tight csoportvezetői képzés: Peter Verboom és Pieter Dingemanse

Sématerápia képzés: Bálint Andrea

Brainspotting: Monika Gos

OH asszociációs kártya módszertan képzései: Németh Lóránd

SZTE Pszichológiai Intézet: BA – viselkedéselemző és MA – pszichológusképzés

Kineziológia: Kovács Éva, dr. Varjú Márta és Gabriele Ulbrich

Természetgyógyászati alapmodul: Tóthné Kis Viola

Partnerkapcsolataim:

Szupervízorom, illetve kollégák, szakmai munkatársaim, akikkel konzultálunk, szuperviziós segítséget adunk egymásnak, illetve egyes esetekben együtt dolgozunk:

Szupervízoraim:

Bálint Andrea: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, sématerapeuta kiképző szupervízor

 

Szakmai partnereim:

Hétszínvilág csapata

Kiemelten: Fehérné Domokos Ildikó pszichológus és Strohmayer Erika pszichológus

Várhegyiné Judit: Szomatodráma Szakember, Bizalmi tanácsadó, Kineziológiai Konzultáns

Vesszős Péter: egészségfejlesztő

Zákányi Lili szociológus, kommunikációs bölcsész, képzésben lévő szülő-kisgyermek konzulens és családi tanácsadó jelölt

Lépjen velem kapcsolatba!

Ha szeretne időpontot egyeztetni, vagy kérdése van hozzám, akkor az alábbi űrlap segítségével tudja felvenni a kapcsolatot velem.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztót