Kedves Látogató! Jelenleg sajnos nem tudok új klienst fogadni, mert nincs szabad helyem, és sajnos nem tudok szabad kapacitással rendelkező kollégát sem ajánlani.
Kérem, ezen tényt vegye figyelembe, amikor kapcsolatba lép velem. Köszönettel, Kisnémet Mónika

Mesék és játékok velem és otthon

Amikor a játék és a mesevilág nemcsak örömet és gyógyírt, hanem fejlődő képességeket is ad...

A pozitív pszichológia kutatási területe a sikeresség, boldogság, és kiegyensúlyozottság elérésének faktorai. Már Jean Piaget tanuláselmélete vagy Erikson pszichoszociális fejlődéselmélete is azt feltételezte, hogy a fejlődés folyamatos és szenzitív periódusokra oszlik (egy adott időszakban, egy adott terület fejlődik), így nem meglepő, hogy a pozitív pszichológia irányzata is a fejlődés, változás lehetőségét hangsúlyozza. Ahhoz, hogy az ember valóban fejlődhessen, kiteljesedhessen fontos, hogy bizonyos képességeket elsajátítson az élet kihívásaival való megküzdéshez. Ebben a tanulási folyamatban a játéknak és a meséknek kiemelkedő szerepük van.

Amikor egy gyermek teljesen bevonódik egy játékba (flow-élmény), akkor a kreativitása, problémamegoldó készsége kerül a fejlődés fókuszába. Ez a kreativitás az egyik motorja a kognitív képességek, az érzelmi intelligencia, valamint a kihívásokkal, problémákkal való megküzdés (coping), illetve az érzelmi stresszel szembeni ellenálló képesség (reziliencia) fejlesztésének.

Ebből következik, hogy a játéknak és meséknek nagyon fontos szerep jut a szorongások leküzdésében is. Mindkettő modellálja a problémahelyzeteket, így a képzelet világában, veszélyek nélkül lehet kipróbálni a megoldásokat. A próbálkozások során nemcsak a megküzdés fejlődik, hanem a játék során felmerülő érzelmek megélésével fel is dolgozza a lelki problémákat a gyermek. Így amikor egy kis kliensemmel találkozom problémától függően sokat játszom vele és olyan is van, hogy szabadon találunk ki, és formázunk meg gyurmából meséket, vagy egy, a problémájával foglalkozó mesét olvasok el, amit aztán rajzolgatás közben megbeszélünk.

A tanulásban és a különböző képességek fejlődésében a játékok és a mesék szerepéről ebben az írásomban olvashat.

Kedvezményes játékvásárlás

Azonban a játék és a mesék világa nemcsak a szakemberek területe. Ezek olyan természetes mindennapi tevékenységek, amelyekkel a szülők, nagyszülők is sokat tehetnek a gyermekek lelki békéjéért, öröméért és fejlődéséért. Mivel nagyon fontosnak tartom, hogy a felnőttek belépjenek a gyermekek világába, és sok közös játék-, és meseélményben osztozzanak, nagy örömömre szolgál, hogy ebben is segítségükre lehetek a Szuperjáték webáruház támogatása által.

A Szuperjáték webáruházzal kötött együttműködési megállapodásunk értelmében a képen látható kuponkód (kisnemet-szuper-10) felhasználásával a webshopban történő minden játékvásárlásra 10% kedvezményt kapnak Önök, kedves Klienseim, Olvasóim és Honlaplátogatóim. A képekre kattintva a webáruházhoz jut, ahol azonnal elindíthatja a kedvezményes vásárlást. Kedvezményét a kosár jóváhagyásánál tudja érvényesíteni a kuponkód beírásával.

Néhány játék, amelyeket én is bevetek a gyermekek problémáinak megoldásához, és amelyeket nyugodt szívvel ajánlok szorongások oldásához, kognitív képességek és az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez, valamint közös örömök megéléséhez otthonra is:

Kuponkód

kupon_kod_400x274

Dixit társasjátékok

A Dixit kártyák imaginációs és asszociációs képességet facilitáló voltát a Családterápiás Egyesület fedezte fel és kezdte el beépíteni a terápiás munkába. Eredendően a Dixit egy társasjáték, amelyet minden gyermekes családnak ajánlok, hogy megvegyen és rendszeresen használjon is, mivel nemcsak a gyermekek érzelmi vívódásait könnyebb így megfejteniük a szülőknek, hanem a közös együttlét öröme mellett, a csemete gondolkodását és verbális képességeit is fejlesztik a játék során.

A kártyák mindegyike egy-egy részletgazdag és inspiratív  képet ábrázol, amely által egy varázslatos világ egy-egy szeletének megmutatásával facilitálja a tudattalan és tudatos kogníciók valamint érzelmek összekapcsolását, ezzel teljesebb képet kapva önmagunkról, problémánkról és magáról a megoldásról is.

Az eredeti Dixit társasjátékot érdemes kiegészíteni azzal, hogy a játékosok által letett összes kártyát felhasználva egy mesét, történetet is mondjon a „mesemondó”. Ez a társasjáték arra is alkalmas, hogy a versengés lelki hullámvasútját is feldolgozza a gyermek, azaz megtaníthatjuk a sportszerűségre, a nyerés asszertív kommunikálására és a veszítés frusztráció nélküli elfogadására.

Kedvezményes áron azonnal meg is vásárolható a Dixit társasjáték.

Asszociációk...

Dixit

Sztorikocka

A sztorikocka játék is többek között az asszociációs képességeket fejleszti. Azonban a sztorikockákat fiatalabb gyermekeknek is ajánlom a könnyebb mesefűzési lehetőség miatt. Könnyebb mivel a gyermekeknek kevesebb információt kell összefűzniük egy történetté, mint a Dixit társasjátéknál.

A 9 kocka mindegyik oldala egy-egy kis képet ábrázol, így a „zsebben elférő mesegyár” egy-egy dolgot ragad meg, például egy fát, egy kezet, egy varázspálcát, ami beindítja a fantáziát és a meseszövések által versengésmentes szórakozást tud biztosítani.

Hangsúlyoznám a versengésmentes szórakozást, mert azonkívül, hogy játékosan fejlesztjük a csemeték gondolkodását és verbális képességeit a közös játék puszta örömére is megtanítjuk őket! Itt nem lehet nyerni és veszíteni, csakis örömöket megélni. Még egy tipp! Jómagam a nyelvtanulásomnál is találkoztam a játékkal, amikor is spanyolul kellet rövid történetet összeraknom az ábrák alapján!

Kedvezményes áron azonnal meg is vásárolható a Sztorikocka játék.

Történetfűzés

sztorikocka

Lélekpillangó az érzelmi intelligencia játéka

A lélekpillangó társasjáték nagy segítség jelent ahhoz, hogy iskoláskorú gyermekek játékosan fejlődjenek a másik emberre való ráhangolódásban, az empatikus figyelemben és saját világuk, érzelmeik megmutatásában, verbalizásában. A játékok során a gyerekek egyre ügyesebben felismerik, játszótársaik igényeit, örömforrásait. Így összességében véve a gyermekek érzelmi intelligenciája, empatikus készsége, és a másiknak való örömszerzése fejlődik.

A kiegyensúlyozott érzelmi élethez, illetve a társas örömök megélésének képességéhez elengedhetetlen, hogy megtapasztalás útján kisgyermekkortól kezdve fejlesszük csemetéink érzelmi intelligenciáját. Ennek hiányában sokkal nehezebben lesz képes kapcsolatokat kialakítani, ápolni és megtartani!

„A lélekpillangó társasjáték szívből jön, elgondolkodtat, és örömet ad!” Ráadásul ez a játék is versengésmentes szórakozásra tanít.

Kedvezményes áron azonnal meg is vásárolható a Lélekpillangó társasjáték.

Empátia...

lélekpillango

 

Lépjen velem kapcsolatba!

Ha szeretne időpontot egyeztetni, vagy kérdése van hozzám, akkor az alábbi űrlap segítségével tudja felvenni a kapcsolatot velem.

    Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztót