Családterápia

A módszer lényege

A családterápia célja a családtagok közötti konfliktusok feloldása, elfogadható megoldások megtalálása és a vágyott, tartós változás elérése. Ezek a konzultációk, terápiák tulajdonképpen többszemélyes, segítő beszélgetések, amelyek lehetőséget nyújtanak a családtagoknak, hogy megtalálják a közös hangot, megértsék egymás álláspontját, elfogadják egymás igényeit és megoldásokat találjanak, változtassanak. A családterápia eszköztára rendkívül gazdag mivel számos pszichológiai irányzatot integrál, amelynek köszönhetően igen eredményesen problémára alakítható a konzultációs/terápiás folyamat. A családkonzultációkat, terápiákat a Magyar Családterápiás Egyesület Családterápiás Protokolljának megfelelően végzem. Az ülések időtartama 2 óra. Egy családkonzultációs folyamat általában 6-25 ülésben zajlik. Kezdetben általában hetenkénti/kéthetenkénti és végül havonkénti gyakorisággal. Igény esetén után-követő ülés lehetséges 3-6-12 hónappal a folyamat lezárása után.

Első interjú

1-3 ülés: problémafeltárás, terápiás célkitűzés és szerződéskötés

Családterápia

5-22 ülés: integratív pszichoterápiás módszereken alapuló családterápia

Követő ülés

Szükség esetén a terápia lezárása után értékelés, megerősítő terápiás ülések

Mikor segíthet a családterápia?

Konfliktusokkal terhelt szülő-gyermek kapcsolatok harmonizálására.
Nevelési elvek ütközéséből eredő családtagok közötti konfliktusok feloldására.
Problémás testvérkapcsolatoknál, testvérféltékenységnél.
A gyermek viselkedési, tanulási problémáinál, pszichoszomatikus tüneteinél.

Családi konfliktusok

A családi konfliktusok összetettsége gyakran nehezíti azok feloldását. Ugyanakkor az elhúzódó, meg nem oldott problémák, kielégítetlen érzelmi szükségletek egyre több keserűséget okoznak, hosszú távon pedig a családtagok végleges eltávolodásához vezethetnek.

A látszat ellenére ritka, hogy ezen problémák csak két családtagot érintsenek, így a családterápiás szemlélet a konfliktusok okát a családi kapcsolódások kölcsönhatásában keresi és ott is orvosolja azokat. Ezek a konfliktusok manifesztálódhatnak a gyermekek lelki problémájaként is, úgy mint viselkedési problémák, tanulási zavarok vagy pszichoszomatikus megbetegedések. A családterápia hatékonysága vitathatatlan ezen esetekben is.

Mozaikcsalád nehézségei

A mozaikcsalád egy olyan újraformálódott családi közösség, melyet az egyik szülő és gyerekei alkotnak az új partnerrel, akinek esetleg szintén van már gyermeke. A mozaikcsaládok számos specifikus nehézséggel néznek szembe, ami ebből a bonyolult struktúrából fakad.

Ezen konfliktusok gyökerei a következők: míg a biológiai szülőnek a gyermek fogantatásától kialakított kötődése, működő kapcsolata van a gyermekével, addig az új pár a párkapcsolatát és a gyermekkel való kapcsolatát is egyszerre kell, hogy kialakítsa, azaz egyszerre építi szerelmi és “szülői” kötődését, másrészről az exekkel való kapcsolattartás bonyodalmai is terhelik a családi életet. Családterápiával ezek a konfliktusok gyakran könnyebben feloldhatóak.

A terápia jellege

A terapeuta neutralitása, ítélkezésmentessége.
Rendszerszemlélet egyének hibáztatása helyett.

Díjazás

Családterápia

22.000 Ft

Alkalmanként

90-110 perces konzultáció
Minden további 30 perc 6.000 Ft

Fizetés az ülést megelőzőleg, az időpont egyeztetését követően átutalással vagy PayPal számlára a PayPal költséggel együtt történő befizetéssel lehetséges.
Az ülést követően a díjat készpénzben, vagy rendszeres ülések esetén átutalással, illetve PayPal számlára a a PayPal költséggel együtt lehet kiegyenlíteni.

„A felismerés nem más, mint egy olyan kirakójáték, melynél nem tudjuk előre, hány darabból áll majd. És csak akkor nyerjük meg a játékot, ha a teljes mozaik összeállt.” Sebastian Fitzek: A terápia