Kedves Látogató! Jelenleg sajnos nem tudok új klienst fogadni, mert nincs szabad helyem, és sajnos nem tudok szabad kapacitással rendelkező kollégát sem ajánlani.
Kérem, ezen tényt vegye figyelembe, amikor kapcsolatba lép velem. Köszönettel, Kisnémet Mónika

Családterápia

A módszer lényege

A családterápia célja a családtagok közötti konfliktusok feloldása, elfogadható megoldások megtalálása és a vágyott, tartós változás elérése. Ezek a konzultációk, terápiák tulajdonképpen többszemélyes, segítő beszélgetések, amelyek lehetőséget nyújtanak a családtagoknak, hogy megtalálják a közös hangot, megértsék egymás álláspontját, elfogadják egymás igényeit és megoldásokat találjanak, változtassanak. A családterápia eszköztára rendkívül gazdag mivel számos pszichológiai irányzatot integrál, amelynek köszönhetően igen eredményesen problémára alakítható a konzultációs/terápiás folyamat. A családkonzultációkat, terápiákat a Magyar Családterápiás Egyesület Családterápiás Protokolljának megfelelően végzem. Az ülések időtartama 1,5 óra. Egy családkonzultációs folyamat általában 6-25 ülésben zajlik. Kezdetben általában hetenkénti/kéthetenkénti és végül havonkénti gyakorisággal. Igény esetén után-követő ülés lehetséges 3-6-12 hónappal a folyamat lezárása után.

Első interjú

1-3 ülés: problémafeltárás, terápiás célkitűzés és szerződéskötés

Családterápia

5-22 ülés: integratív pszichoterápiás módszereken alapuló családterápia

Követő ülés

Szükség esetén a terápia lezárása után értékelés, megerősítő terápiás ülések

Mikor segíthet a családterápia?

Konfliktusokkal terhelt szülő-gyermek kapcsolatok harmonizálására.
Nevelési elvek ütközéséből eredő családtagok közötti konfliktusok feloldására.
Problémás testvérkapcsolatoknál, testvérféltékenységnél.
A gyermek viselkedési, tanulási problémáinál, pszichoszomatikus tüneteinél.

Családi konfliktusok

A családi konfliktusok összetettsége gyakran nehezíti azok feloldását. Ugyanakkor az elhúzódó, meg nem oldott problémák, kielégítetlen érzelmi szükségletek egyre több keserűséget okoznak, hosszú távon pedig a családtagok végleges eltávolodásához vezethetnek.

A látszat ellenére ritka, hogy ezen problémák csak két családtagot érintsenek, így a családterápiás szemlélet a konfliktusok okát a családi kapcsolódások kölcsönhatásában keresi és ott is orvosolja azokat. Ezek a konfliktusok manifesztálódhatnak a gyermekek lelki problémájaként is, úgy mint viselkedési problémák, tanulási zavarok vagy pszichoszomatikus megbetegedések. A családterápia hatékonysága vitathatatlan ezen esetekben is.

Mozaikcsalád nehézségei

A mozaikcsalád egy olyan újraformálódott családi közösség, melyet az egyik szülő és gyerekei alkotnak az új partnerrel, akinek esetleg szintén van már gyermeke. A mozaikcsaládok számos specifikus nehézséggel néznek szembe, ami ebből a bonyolult struktúrából fakad.

Ezen konfliktusok gyökerei a következők: míg a biológiai szülőnek a gyermek fogantatásától kialakított kötődése, működő kapcsolata van a gyermekével, addig az új pár a párkapcsolatát és a gyermekkel való kapcsolatát is egyszerre kell, hogy kialakítsa, azaz egyszerre építi szerelmi és „szülői” kötődését, másrészről az exekkel való kapcsolattartás bonyodalmai is terhelik a családi életet. Családterápiával ezek a konfliktusok gyakran könnyebben feloldhatóak.

A terápia jellege

A terapeuta neutralitása, ítélkezésmentessége.
Rendszerszemlélet egyének hibáztatása helyett.

Díjazás

Családterápia

36.000 Ft

Alkalmanként

90 perces konzultáció
Minden további megkezdett 30 perc 18.000 Ft

A díjat a konzultáció után készpénzben vagy az ülést megelőzőleg az időpontfoglalást követően, revolute-on forintban, vagy euróban a számlakiállítás napján megadott MNB hivatalos euro devizaárfolyamon számítva vagy átutalással történő befizetéssel lehet kiegyenlíteni.

„A felismerés nem más, mint egy olyan kirakójáték, melynél nem tudjuk előre, hány darabból áll majd. És csak akkor nyerjük meg a játékot, ha a teljes mozaik összeállt.” Sebastian Fitzek: A terápia