Kedves Látogató! Jelenleg sajnos nem tudok új klienst fogadni, mert nincs szabad helyem, és sajnos nem tudok szabad kapacitással rendelkező kollégát sem ajánlani.
Kérem, ezen tényt vegye figyelembe, amikor kapcsolatba lép velem. Köszönettel, Kisnémet Mónika

A sikeres párválasztás és párkapcsolat

Sokan sokféleképpen igyekeznek megtalálni és megtartani párjukat, és persze sokan sok tanácsot igyekeznek adni ahhoz, hogy sikeres párkapcsolatokban éljünk. Így igazán nehéz dolgom van, ha újat szeretnék Önöknek mondani ebben a témában. Következésképpen nem is feltétlen ígérem, hogy teljesen új szerelmi recepteket fogok közkinccsé tenni, inkább csak szeretnék kiemelni néhány olyan pártalálási és párkapcsolati bökkenőt, amelyeken gyakran elbukik a boldogság.

Először is az egyik legalapvetőbb tévedés, hogy úgy gondoljuk, a lelki társunkkal, azaz a Másik Felünkkel – ahogy Coelho művének főszereplője, Brida is nevezi a megtalálandó társát – minden egyszerű, teljes összhangban leszünk és nincs más dolgunk, mint megélni a szerelmet és a hétköznapokat. Nos, ez így ebben a formában biztos, hogy keveseknek adatik meg – ha megadatik egyáltalán. Én inkább Wilfred Bion pszichoanalitikussal értek egyet, aki szerint a szerelem nem más, mint egy viharos tengeren való vitorlázás. Persze a viharok intenzitása és gyakorisága már nem mindegy, de egy biztos, nincs tenger kisebb-nagyobb viharok nélkül. Mindenesetre az, aki az első problémánál mindig kiszáll a kapcsolatából, az vagy illúziókat táplál arról, hogy egy párkapcsolatnak milyennek is kellene lennie, vagy elköteleződési problémákkal küzd és csak kapva kap az alkalmon – hogy csak kettőt említsek a lehetséges problémákból. Ugyanis legkésőbb azután, hogy elszáll a rózsaszín köd – amit az evolúciós pszichológia körülbelül másfél évre tesz – meglátjuk párunk árnyoldalát is. De ha tudatosan élünk, akkor azt is tudjuk, hogy mi az, amit keresünk egy kapcsolatban és mi az, amit nem tudunk elviselni. Minden más csak kompromisszumkészséget igényel.

Ezen írásom az MMM magazin Lélektől Lélekig rovatomban jelent meg 2012-ben. A teljes cikket a PDF kinyitásával tudja elolvasni.